Inflammation

Inflammation (av latinets inflamatio, brand) är kroppens försvar vid:

  • infektion
  • vävnadskada
  • främmande ämnen

Inflammation är den specifika kaskad av biokemiska reaktioner som sker i blodet för att återställa homeostas (kroppens förmåga att hålla sig stabli) efter de ovan nämnda tre hoten.

Per definition tillhör inflammation en del av kroppens medfödda immunförsvar. Evolutionärt sett skall inflammation vara akut i sitt slag och ta bort orsaken till skada, läka skada och därefeter återställa homeostas inom 7 – 10 dagar.

Den moderna västerländska kosthållningen, brist på motion och kronisk stress är inflammatorisk och sätter kroppen i kronisk inflammation, som är en konstant aktiviering ( > 3 månader) av delar av immunförsvaret.

Kronisk inflammation kan ge sjukdomssymtom, men en kronisk inflammation kan också vara låggradig och tyst utan symtom. En kronisk, tyst inflammation anses ge upphov över tid till många av de moderna livstilssjukdomarna (autoimmuna sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, sköldkörtelsjukdomar, kronisk trötthet, fibromyalgi med flera).

Så naturlig rörelse, sömn och återhämtning samt en varierad kost av naturliga råvoror med mycket grönsaker är grunden till att balansera och normalisera kroppens funktion, och ibland stötta den egna läkningsprocessen.

Fyra kosttillskott med starkt antiinflammatoriska egenskaper (bland mycket annat) är:

  1. Vitamin D
  2. Omega 3
  3. Gurkmeja
  4. Probiotica (goda tarmbakterier)